Goed en betaalbaar wonen

De gemeente mag tot 2030 minimaal 1.400 woningen laten bouwen. Dat is erg belangrijk om de dorpsvoorzieningen en daarmee de kernen leefbaar te houden. 

De VVD zal alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat de gemeente niet de vertragende factor is in de realisatie van nieuwbouw. We willen investeren in een goede en optimaal presterende gemeentelijke afdeling “Ruimte”. 

Iedereen wil graag een passende woning. Of dat nu de jonge starter is, of dat gezin waarvan één of beide ouders werk hebben gevonden in onze gemeente, of die senior die misschien wat kleiner wil gaan wonen of misschien wel die statushouder die staat te popelen om mee te doen in onze samenleving. 

We staan voor de reusachtige opgave om voor al deze mensen een passende woning te vinden of te bouwen. 

In de Burense woonvisie staat dat we extra aandacht moeten hebben voor de betaalbare starterswoning en de sociale huurwoningen. Minimaal 30% van de woningen die gebouwd gaan worden zullen in dit belangrijke segment vallen. 

Ook wil de VVD de mogelijkheden vergroten om woningen te kunnen splitsen om zo zonder te bouwen meer woningen ter beschikking te hebben. Dit geldt ook voor het ombouwen van bedrijfspanden en schuren tot bijvoorbeeld appartementen. 

Initiatieven voor de ontwikkeling van innovatieve woningbouw worden door de VVD gesteund, denk hierbij aan: Tiny houses, prefab of 3D-geprinte woningen.