Terugblik raadsvergadering 30 mei 2023

Afgelopen dinsdag was er een raadsvergadering. In deze vergadering is onder andere gesproken over de herbestemming van het gemeentehuis, het uitwerkingskader voor de verkoop van vastgoed en accommodaties & de huisvesting van arbeidsmigranten. Lees hieronder onze inbreng.

Herbestemming gemeentehuis:
In onze fractie hebben we er de weken voorafgaand aan de raadsvergadering veel over gesproken. De herbestemming van het gemeentehuis. Het was voor onze fractie een lastig vraagstuk. Uiteindelijk hebben wij besloten voor het voorstel te stemmen, omdat de komst van 75 sociale huurwoningen voor ons zeer zwaar weegt

Wel heeft de VVD afgelopen dinsdag een duidelijke streep in het zand gezet richting het college. Wij zullen zeer kritisch zijn wanneer de gemeenteraad uiteindelijk toch gevraagd zal worden een hoger krediet voor nieuwbouw vast te stellen of wanneer de uiteindelijke exploitatielasten hoger zullen zijn dan de €450.000 per jaar die nu worden gesteld.

Uitwerkingskader Vastgoed & Accommodaties:
Ook stond het uitwerkingskader voor het afstoten van vastgoed en accommodaties op de agenda. We hebben nogmaals benadrukt dat het geen doel op zich mag zijn dat alle vastgoed en accommodaties worden afgestoten of op afstand worden gezet. Het is enkel het resultaat van een groot bezuinigingstraject dat eerder is ingezet door de gemeenteraad.

De VVD is inhoudelijk tevreden met het plan. Wel plaatsten we afgelopen dinsdag een belangrijke kanttekening. Zo pleitten wij ervoor dat we zorgvuldig en per geval moeten kijken waar we wel of niet moeten overgaan tot het afstoten van vastgoed.

Huisvesting van arbeidsmigranten:
Eindelijk stond de uitgangspuntennotitie over de huisvesting van arbeidsmigranten op de agenda van de gemeenteraad. Onze fractie is blij dat met het behandelen van deze notitie er eindelijk beleid komt voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Het maakt een einde aan een periode van onduidelijkheid voor onze ondernemers, arbeidsmigranten en inwoners.

Wel hadden we een aantal verbeterpunten. Onze fractie heeft aangegeven dat we er waarde aan hechten dat richting het uiteindelijke beleidskader een duidelijke knip wordt gemaakt tussen short-stay, mid-stay en long-stay en dat de sectoren waarin de arbeidsmigranten werkzaam zijn nauw betrokken gaan worden.

Daarnaast dienden we samen met de PCG, Gemeentebelangen en het CDA een motie in die het college oproept, in de ontwikkeling van het uiteindelijke beleid, rekening te houden met de bestaande situaties van huisvesting waar al wel wordt voldaan aan het SNF- of AKF-keurmerk en te onderzoeken of er in deze situaties kan worden overgegaan tot legalisering. Dit zodat ondernemers niet opnieuw onnodig op hoge kosten worden gejaagd. De motie werd aangenomen.