Asielzoekers worden opgevangen in de gemeente Buren

Het besluit:

Een kleine twee weken geleden heeft de veiligheidsregio in samenspraak met het Rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) het besluit genomen dat er in Gelderland Zuid tijdelijk 450 asielzoekers opgevangen moeten kunnen worden.

Het college van B&W van de gemeente Buren heeft daarop haar verantwoordelijkheid genomen en de begane grond van het gemeentehuis aangeboden aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Na schouwing vanuit de veiligheidsregio is die ruimte geschikt geacht voor de tijdelijke opvang (uiterlijk tot 31 december 2022) voor 63 asielzoekers.
Vanaf maandag 12 september zullen er asielzoekers worden opgevangen.

De gemeenteraad is snel na het besluit van het college ingelicht. De raad heeft geen rol gehad in de besluitvorming over deze opvang. Ondertussen zijn ook onze inwoners op de hoogte en is er een informatieavond geweest.

Hoe staat de VVD erin:

De VVD is, zoals veel mensen weten, niet per se voor de opvang van asielzoekers in Nederland. We vinden dat asielzoekers opgevangen moeten worden in de regio van herkomst en vinden dat asielzoekers die uit veilige landen komen of al hebben verbleven in andere EU-lidstaten, niet in Nederland opgevangen zouden moeten worden.
Dat gezegd hebbende kunnen we onze ogen niet sluiten voor de problemen waar het COA mee kampt. Een groot gebrek aan personeel en een groot gebrek aan opvanglocaties maakt dat mensen nu geregeld buiten moeten slapen voordat ze ingeschreven kunnen worden als asielzoeker in Ter Apel.

Daarom snappen wij dat het college opvang heeft aangeboden. Wel hebben wij vraagtekens bij de opvang in Maurik. Hier worden momenteel al vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen en de VVD had liever meer spreiding gezien. We krijgen erg veel signalen dat inwoners van Maurik zich ernstig zorgen maken en ook dat snappen wij heel goed.
De VVD is daarom van mening dat we alleen asielzoekers op moeten vangen wanneer het COA het op haar reguliere plaatsen niet aankan.

Dus niet wat kan, maar alleen wat moet!

De Rijksoverheid (met de VVD als belangrijke partij in de regering) heeft het niet goed gedaan in deze. Wij zullen hier dan ook zeker met onze landelijke collega’s over in gesprek gaan.
Instroom van “veiligelanders” tegengaan en uitstroom van uitgeprocedeerde bevorderen. Dat moet ervoor zorgen dat de noodzaak voor opvang in Maurik zo kort mogelijk duurt.

Maar, nu de situatie is zoals hij is, kunnen we er maar beter met elkaar het beste van maken. Wij zouden ook graag in een veilig land onderdak, te eten en bescherming krijgen, wanneer we hier in Nederland gevaar zouden lopen.