Waar we bang voor waren is nu gebeurd: 2,5 miljoen tekort!

De gemeente Buren blijkt structureel 2,5 miljoen tekort te komen. Dat betekent dat we de komende 5 jaar de begroting niet sluitend krijgen tenzij we grote bezuinigingen doorvoeren. Dat gaat iedereen voelen. Vorig jaar november heeft de VVD nog grote zorgen geuit over de risico’s van het bouwen van een sporthal en de exploitatie ervan. Wethouder vd Hurk zei in de raadszaal dat we er goed voorstonden en dat er geen reden was om negatief te zijn over de financiële situatie van de gemeente Buren.

Twee maanden later zaten we ‘geheel onverwacht’ in een Zero Based Budgetting traject (bezuinigingstraject) en doet Berenschot onderzoek naar de bestuurskracht en toekomst van onze gemeente. En dan nu een structureel miljoenentekort.  

Het college schrijft in het artikel niet verrast te zijn, maar dan rijst de vraag wat zij eraan gedaan hebben in de afgelopen twee jaar. 

In 2019 al bekend
In 2019 werd de VVD uit de coalitie gezet omdat we aangaven dat we het bouwen van de sporthal financieel onverantwoord vinden. Twee jaar later horen we in het bezuinigingstraject dat we alle besluiten van de raad opnieuw gaan nalopen om te zien waar we kunnen bezuinigen. Hier zakt onze broek van af. 

Vanavond is er een voorbespreking en zullen we vragen stellen over de jaarstukken (verantwoording over het afgelopen jaar) en de perspectiefnota (de toekomst). In september komen de resultaten van het bezuinigingstraject en gaan we ons als raad buigen over hoe we het hoofd boven water kunnen houden.  

Vraag 1: 

Sinds 2018 zijn de lokale lasten (OZB en afvalstoffenheffing AVRI en riool) gestegen met maar liefst 21%. Als we kijken naar onze belastingcapaciteit dan zitten we zelfs 37% boven het landelijk gemiddelde. Dat is dus fors hoger. 

Hoe kan het dat we in de gemeente Buren zo’n hoge lokale lasten hebben? Waarom zijn wij zo duur?

Vraag 2: 

Wat hebben de mensen terug gekregen voor deze lastenverhoging?

Vraag 3:

Wat heeft het college gedaan om ervoor te zorgen dat de tekorten van deze gemeente niet verder oplopen los van rijksvoorzieningen? Met andere woorden wat heeft het college zelf gedaan om bij te sturen en tekorten te voorkomen?