VVD Buren stelt schriftelijke vragen

De VVD stelt schriftelijke vragen over het proces m.b.t. Landal De Wielsche Dreef in Eck en Wiel. Onze vragen zijn hieronder te lezen. Bovendien is de brief die het college van B&W naar de omwonenden aan dit artikel toegevoegd.

Datum: 10-12-2020

Aan de voorzitter van de raad:

Onderwerp:

Landal De Wielsche Dreef in Eck en Wiel

In Eck en Wiel is men bezig met het verwezenlijken van een recreatiepark van Landal. Hierover is heel veel ophef ontstaan bij de inwoners van Eck en Wiel. Voornamelijk omdat zij niet of nauwelijks betrokken zijn bij dit project. Pas op het allerlaatste moment worden zij betrokken bij de plannen en effecten die deze hebben op de gemeenschap. College van B en W heeft zich echter al positief uitgesproken t.o.v. deze plannen zonder dat onderzoeken, vergunningen en burgerparticipatie heeft plaats gevonden. De VVD heeft daarom vragen en ziet deze graag snel beantwoord.

 

  1. September vorig naar heeft de VVD al vragen gesteld in het vragen kwartiertje over de ontwikkelingen rondom De Wielsche Dreef. De wethouder heeft toen aangegeven in gesprek te gaan met de belanghebbende en de inwoners. Wat is de uitkomst van dit gesprek?
  2. Het huidige bestemmingsplan voldoet niet aan de plannen die voorliggen en zal moeten worden aangepast. Is er al inmiddels al een een aanvraag gedaan voor deze aanpassing en wanneer zal deze in behandeling worden genomen?
  3. In de brief van 23 sepbember die enkele inwoners (maar zeker niet heel Eck en Wiel) hebben gehad is aangegeven dat er vooraf een haalbaarheidsonderzoek moet worden gedaan. In uw brief aan de inwoners geeft u deze zelf aan. Onze vraag is wat de status per onderzoek is.

Passage uit de brief naar de inwoners:

Uit de planologische procedure moet blijken dat een goed woon- en leefmilieu het resultaat is. Daarvoor zijn randvoorwaarden en aandachtspunten opgevraagd bij adviseurs. De initiatiefnemer krijgt deze mee om te onderzoeken. Belangrijk zijn in ieder geval:

 

  • Is de huidige verkeersontsluiting voldoende? Kijken naar een andere ontsluiting voor het park omdat de kortste aanrijroute nu dwars door de kern van Eck en Wiel loopt. Ontsluiting op de Veerweg lijkt het meest logisch;
  • de haalbaarheid van het doortrekken en/of herstellen van de wandelroute De Wielsche Dreef onderzoeken;
  • stikstofdepositie onderzoeken. Het plan ligt dicht bij een Natura-2000 gebied;
  • uitvoeren van een quickscan flora- en fauna en misschien een vervolgonderzoek;
  • Opstellen van een stedenbouwkundig plan, landschapsinrichtingsplan en beeldkwaliteitsplan om de ruimtelijke kwaliteit te waarborgen;
  • in het bestemmingsplan moet staan dat de recreatiewoningen alleen voor verblijfsrecreatie worden gebruikt en niet voor permanente bewoning;
  • er moet een Milieu Effect Rapportage (MER-beoordeling) worden gedaan. De GGD moet ook een advies geven;
  • er moet bodemonderzoek uitgevoerd worden en maatregelen moeten genomen worden, als dat nodig is;
  • onderzoek naar geurbelasting. De omliggende veehouderijen moeten door kunnen gaan met hun bedrijf. Garantie van een voldoende woon- en leefmilieu op het park voor geur;
  • uitvoeren van een onderzoek naar de geluidseffecten;
  • uitvoeren van spuitzone onderzoek binnen 50 meter van de grens van het perceel, waar geteeld mag worden. Dit voor een voldoende woon- en leefmilieu op het park;
  • een vooronderzoek explosieven is nodig om te kijken of er in het plangebied explosieven zijn. Er moeten maatregelen genomen worden, als dat nodig is;
  • er loopt een hogedrukgasleiding door het plangebied. Daarvoor moet er een onderzoek komen naar de veiligheid en een uitgebreide verantwoording van het risico worden gegeven. Een overleg met de Veiligheidsregio is verplicht.

 

  1. Als de uitkomsten van bovenstaande onderzoeken nog niet bekend zijn, hoe is het dan mogelijk dat het college al een positieve houding aanneemt? Wegen de uitkomsten van deze onderzoeken niet mee voor de mening van de wethouder?
  2. Vindt de wethouder de mening van de omwonenden belangrijk? Zo ja, waaruit blijkt dat?
  3. Een volgende voorwaarde voor het aanpassen van het bestemmingsplan is dat er een omgevingsdialoog met het hele dorp en alle direct omwonenden wordt aangegaan. De brief waarin dat wordt gesteld is op 23 september vorig jaar verstuurd en tot op heden is er geen enkele vorm van dialoog geweest met de inwoners. Enkele hebben een uitnodiging gehad voor een digitale meeting via Zoom op 10 februari a.s.. Maar dat is maar een beperkt aantal inwoners. Waarom zijn niet alle inwoners van Eck en Wiel uitgenodigd zoals in de voorwaarde is gesteld? Ook digitaal is het heel goed mogelijk om dit goed in te richten.
  4. Het college heeft toegezegd dat ze mee wil werken aan het geven van een tijdelijke vergunning voor 2 modelwoningen die zonder vergunning vooraf zijn geplaatst. Waarom is hier niet op gehandhaafd en gaan we achteraf illegale activiteiten goedkeuren? Daarnaast is er ook toestemming voor het plaatsen van nog 8 extra modelwoningen. Wanneer gaan deze geplaatst worden? Het geven van deze toestemming geeft een signaal af dat de vergunning verleend zal gaan worden. Is het college zich hiervan bewust?
  5. Kan de wethouder een duidelijk tijdpad leveren waarin duidelijk wordt wanneer wat wordt gedaan?
  6. Op welk moment gaat de wethouder de raad betrekken bij het aanpassen van het bestemmingsplan? Veel eerder dan de verplichte procedure en daarbij behorende tijdspad in de film (hieronder omschreven) over de omgevingsdialoog? Want dan is de raad te laat aan zet en kan niet op tijd anticiperen.

    Pad dat in de film wordt geschetst:
    - Concept bestemmingsplan naar gemeente en ODR
    - controle of het conceptbestemmingsplan voldoet aan de eisen
    - na akkoord naar college
    - 6 weken inzage en mogelijkheid tot zienswijze
    - Nota zienswijzen met reactie gemeente op zienswijzen
    - Daarna naar college van B en W
    - Raadsvoorstel naar de raad
    - Na goedkeuring raad nogmaals 6 weken inzage daarna alleen voor diegene die een zienswijze hebben ingediend in de eerdere fase en een direct belang hebben
    - Indien niet akkoord kan er nog een beroep worden gedaan bij de Raad van State
  7. Hoe gaat de wethouder ervoor zorgen dat er kwalitatieve burgerparticipatie plaatsvinden waarbij alle inwoners en betrokkenen worden bereikt?
  8. Wat wordt er gedaan met de uitkomsten van de Zoomsessie op 10 februari? Waar kunnen deze door de inwoners en raad ingezien worden?
  9. Tot dusver zijn omwonenden ontevreden over de manier waarop ze zijn betrokken. Welke ruimte voor verbetering ziet de wethouder als het gaat om inwonersparticipatie in de zaak landal green parks?

 


Zet cookies aan om de video te tonen.