Toeristenbelasting heffen bij agrarische ondernemers. Kan het nog gekker?

Wij zijn zeer verbaasd, dat terwijl de inkt van de APV nog niet droog is, het nachtregister wordt gebruikt om toeristenbelasting te gaan heffen bij agrarische ondernemers en dat een bakkerskar die al ongeveer 10 jaar in Kerk Avezaath staat op straffe van een dwangsom zijn standplaats moet verlaten.

Hoe kan het zijn, dat onze gemeente eerst aan onze agrarische ondernemers vraagt om seizoenarbeiders zoveel mogelijk nachtverblijf te laten genieten op het bedrijf waar ze werken, om vervolgens het verplichte nachtregister te gebruiken om voor deze arbeiders toeristenbelasting te gaan heffen? Onbegrijpelijk!

Hoe kan het zijn dat nieuwe regels voor het innemen van een standplaats gaan gelden voor langdurig bestaande gevallen. Iets dat duidelijk en specifiek toegezegd is dat niet zou gebeuren. Dit was een voorwaarde voor de VVD om in te stemmen met deze APV.

De totstandkoming van de Algemene plaatselijk verordening 2020 was er niet één om bijzonder trots op te zijn. Daar waar de tweejaarlijkse actualisering van de APV meestal een hamerstuk is, werd er ditmaal uit een ander vaatje getapt.

Verplichte nachtregisters, schenk- en openingstijden bij verenigingen, het wel of niet mogen overnachten in een voertuig of het verbieden van plekken waar je een standplaats in mag nemen met bijvoorbeeld een fruitstal of bakkerswagen, er werd allemaal uitgebreid over gediscussieerd.

Vooral m.b.t. het verplichte nachtregister en de plaats waar wel/niet een standplaats mag worden ingenomen, had de VVD moeite met het initiële voorstel. Na een aantal wijzigingen en toezeggingen van de burgemeester (portefeuillehouder op dit dossier) zijn wij echter in de raadsvergadering van 23 juni akkoord gegaan met de APV 2020.

Onze fractie heeft schriftelijke vragen gesteld over deze hoogst opmerkelijke gang van zaken.