Een bijzonder burgerlid

Interview met Julian van Blijderveen Burgerlid bij de VVD

Julian, je bent burgerlid bij de VVD. Hoe is dat zo gekomen?
Voor mijn opleiding Bestuurskunde kreeg ik de opdracht een lokaal vraagstuk in kaart te brengen, waardoor ik in gesprek kwam met een aantal fractievoorzitters uit de gemeenteraad. Waar bij mij al lang een aanwezige interesse in de politiek en de VVD bestond, besloot ik eens te gaan kijken bij die partij. Al snel werd ik gevraagd om burgerlid te worden. Als burgerlid heb je bijna alle rechten en plichten zoals een raadslid die heeft, op één recht na: het stemrecht. Voor mij was dit een ontzettend mooie kans om ervaring in de politiek op te doen.

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben Julian van Blijderveen, 21 jaar en woonachtig in Lienden. In het dagelijks leven loop ik stage bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Dit doe ik in het kader van mijn studie Bestuurskunde. In het Haagse houd ik mij bezig het bevorderen van lokale digitale democratieën. Hierbij kan gedacht worden aan het digitaal vergaderen in het Corona-tijdperk, maar ook aan het digitaal participeren van inwoners bij plannen van een gemeente. Ook voor de gemeente Buren liggen hier mooie kansen!

Waarom interesseer jij je voor de politiek?
Als jongere vind ik het belangrijk dat mijn generatiegenoten kunnen meepraten over onderwerpen die hen aangaan. Verjonging en vernieuwing zijn voor mij belangrijke thema’s. Dit sluit mooi aan bij de stage die ik loop bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken, maar ook bij de jongerenraad die ik heb opgericht. 

Waarom heb je de jongerenraad opgericht?
Jongeren zijn over het algemeen ondervertegenwoordigd in de politiek én dit is ook zeker het geval in de gemeente Buren. Als je jongeren wilt behouden voor je gemeente moet je hen laten meepraten. Zeker als je het hebt over de generatie overstijgende vraagstukken die momenteel voorliggen, zoals een energietransitie en een omgevingswet. Dit is echt ontzettend belangrijk!

Het is algemeen bekend dat het heel lastig is om jongeren te interesseren voor de politiek. Hoe is het jou gelukt om zoveel jongeren te interesseren?
Ik denk dat dit een misverstand is. Er zijn veel jongeren die interesse hebben in de politiek of die heel maatschappelijk betrokken zijn. Echter, deze jongeren voelen zich niet altijd aangesproken om zich te mengen in debatten met ‘oudere’ politici/ambtenaren. Een jongerenraad biedt juist een laagdrempelig podium voor jongeren om over grote thema’s mee te praten. Dit is misschien ook wel de reden dat er zo’n tien jongeren zich hebben geënthousiasmeerd voor dit initiatief.

Welke onderwerpen vindt de jongerenraad belangrijk? Waarover willen jullie meepraten?
De jongerenraad wil meepraten over onderwerpen die jongeren aangaan. Dit kunnen de grote generatie overschrijdende thema’s zijn, maar ook vraagstukken als openbaar vervoer, laaggeletterdheid onder jongeren, verkeersveiligheid, etc. trekken onze aandacht.

Wat doen jullie nu?
Momenteel wachten we op de gemeente Buren. Na anderhalf jaar hebben we helaas nog geen officiële status gekregen van de gemeente. Het is heel erg lastig om een adviesstuk te schrijven als je als adviesorgaan je rol niet kent. De leden van de jongerenraad hebben natuurlijk een tal van ideeën en er wordt ook nagedacht over adviezen die willen gaan geven, maar voor het geven van een goed advies moet je je rol geven en moet je goede ondersteuning hebben van de gemeente. Hier ontbreekt het jammer genoeg aan.

Wat vindt de gemeente Buren van jouw initiatief?
Om eerlijk te zijn missen wij vanuit de gemeente Buren steun voor dit initiatief. We zijn al anderhalf jaar onderweg en er is nog geen duidelijkheid. Dat doet ook wat met deze groep jongeren. Deze groep jongeren wil ontzettend graag, maar lange wachten doet gewoon wat met je enthousiasme. Bovendien heeft de jongerenraad te maken met steeds veranderende voorwaarden vanuit de gemeente. Waar eerst gesproken wordt over het aansluiten van leden van de jongerenraad als toehoorder bij vergaderingen van de werkgroepen van de raad, wordt op een later moment gesteld dat dit alleen op uitnodiging van de voorzitters van de werkgroepen mag. Waar wij in eerste instantie door de gemeente worden geadviseerd het college van het advies te voorzien, wordt dit op een later moment veranderd naar de gemeenteraad. Dit heeft heel veel tijd gekost én komt hard aan bij een groep gemotiveerde jongeren.

Kunnen jullie nog meer leden gebruiken?
Absoluut, nieuwe leden zijn van harte welkom! We kunnen de mening van alle jongeren uit de gemeente Buren gebruiken. Bij deze ook een oproep aan alle jongeren uit onze gemeente: ‘Ben je maatschappelijk betrokken, wil je opkomen voor jou generatiegenoten en/of heb je politieke interesse? Kom vooral eens een keer kijken bij een van onze vergaderingen!’.

P.s. de foto op de homepagina is genomen voor de coronacrisis