Verzelfstandiging Burense Voetvalverenigingen gaat door.

Nog even een samenvatting van het raadsvoorstel waarover wij moesten beslissen. Op de website van de gemeente kunt u de volledige stukken terug vinden. Hier kunt u ook de hele vergadering terugluisteren.

1. In te stemmen met de verzelfstandiging van de acht Burense voetbalverenigingen (BVV) op basis van het afsprakenkader op pagina 11 van de bij dit besluit als bijlage 1 gevoegde “Notitie verzelfstandiging Burense voetbalverenigingen”. 2. Jaarlijks een bedrag van € 164.000,- beschikbaar te stellen aan de BVV voor renovaties en onderhoud van de sportvelden (€ 140.000) en structureel groenonderhoud (€ 24.000). a. Voor € 140.000 is dekking aanwezig in de meerjarenbegroting 2019-2022. De dekking van € 24.000 te betrekken bij de kadernota 2020. 3. Incidenteel een bedrag van € 110.000, - beschikbaar te stellen aan de BVV voor opstartkosten van de koepel en KIWA-inspecties (€ 60.000) en wegwerken achterstallig onderhoud (€ 50.000). a. de eenmalige kosten van € 110.000,- te dekken uit de reserve ‘Maatschappelijke investeringen’. Na deze onttrekking de reserve op te heffen.


Dit was het betoog van raadslid Irma Tetteroo:


Vandaag gaan wij een beslissing nemen over de het oprichten van de BVV. Hiermee komt er een einde aan een traject van meer dan 10 jaar waarin de voetbalverenigingen in Buren, op verzoek van de gemeente, onderzocht hebben wat de mogelijkheden zijn om tot een optimale vorm van samenwerking en verzelfstandiging te komen.

 

Na het stopzetten van de subsidies in 2010 werd er veel gevraagd van alle verenigingen in de gemeente Buren. Niet alleen van de voetbalclubs maar van alle verenigingen. Ondanks dat de afbouwperiode van de subsidie geleidelijk is geweest moesten deze clubs zelf hun broek op zien te houden. We mogen constateren dat dit de meeste verenigingen in Buren heel goed gelukt is. Onze complimenten hiervoor. We beseffen ons dat dit heel vaak een lastige taak is die geheel door vrijwilligers moet worden uitgevoerd.

 

Voor het onderhoud van de velden van de voetbalverenigingen lag er de laatste jaren nog steeds de verantwoording bij de gemeente. Helaas moeten we constateren dat dit niet altijd goed is gebeurd. Hierdoor hebben we op dit moment te maken met achterstallig onderhoud. Dat is meer dan jammer. Iedereen weet dat preventief onderhouden goedkoper is dan het achteraf moeten repareren. In dit voorstel wordt daar wel extra geld voor uitgetrokken om deze achterstand in te lopen. Dat is wat ons betreft niet meer dan terecht. Wat we ons wel afvragen is waarom we de velden niet verkopen aan de verenigingen. Dan zijn we als gemeente ook af van de juridische verantwoordelijkheid. Hierover zouden we een afkoopregeling als oplossing aan kunnen bieden.

 

Door de enorme inzet van de voorzitters van de 8 voetbalverenigingen ligt er nu een uitgewerkt plan voor ons. Het verzoek aan de raad is om in te stemmen met een jaarlijkse bijdrage van € 164.000. In 2010 bedroeg dit totale bedrag € 156.000 jaarlijks. Wat ons echter grote zorgen baart is de hoogte van dit bedrag. Tijdens de clubtour en de voorbespreking kwam naar voren dat dit bedrag hoogstwaarschijnlijk niet voldoende is. De vraag is even hoe we hier in de toekomst mee om moeten gaan? Als we instemmen met dit voorstel lopen we dan het risico dat we binnen een aantal jaren als raad meer geld beschikbaar moeten stellen? En waarop is deze constatering gebaseerd? Als zowel de wethouder als de voorzitters nu al aangeven dat het bedrag niet toereikend is, waarom is het dan niet bijgesteld? Wij zouden het liefst een toezegging van de wethouder zien dat er binnen nu en 4 jaar geen verzoek voor extra financiering richting de raad gaat komen en het college de clubs optimaal gaat begeleiden om dit te voorkomen.

 

In het voorstel wordt ook niet duidelijk over een evaluatieperiode gesproken. Tijdens de voorbespreking gaf de wethouder aan dat hij voorstelt om de evaluatie over 4 jaar te doen. De voorzitters van de voetbalclubs geven echter aan dat dit te lang duurt. Zij stellen voor om iedere 2 jaar te evalueren en op die manier eerder te kunnen sturen.

 

Als de raad vanavond akkoord gaat met dit voorstel verzoeken we het college om de clubs tijdens deze overgang voldoende te steunen en ook in de toekomst dit voort te zetten. Er staat in het voorstel dat dit ook gebeurd. Wij stellen voor om dit ook vast te leggen in de onderlinge afspraken cq contracten zodat het voor iedereen duidelijk is op hoeveel uur ondersteuning er vanuit de gemeente gerekend kan worden.

 

Tijdens de verzelfstandiging zal een goede en heldere communicatie vanuit de gemeente richting de clubs van cruciaal belang zijn. Maar andersom is het ook belangrijk dat de 8 verenigingen duidelijke afspraken met elkaar maken hoe ze op de lange termijn hier mee omgaan. Het risico van werken met vrijwilligers is altijd het borgen van de continuïteit. De mensen die er nu de schouders onder zetten en de kar trekken hebben ook een stuk verantwoording om dit goed vast te leggen zodat eventuele opvolgers het stokje eenvoudig over kunnen nemen.

 

Wat ons wel zorgen baart zijn de ledenaantallen. Meerdere voorzitters gaven aan dat de afgelopen jaren het aantal leden zijn afgenomen. Als dit een trend is die doorzet dan wordt het in de toekomst nog moeilijker om de financiën rond te krijgen. Hoe gaan we hier als gemeente mee om als het ook binnen de BVV niet gecompenseerd kan worden?

 

Als laatste nog een kritische noot. In het voorstel wordt gesproken over huurcompensatie voor een bedrag van 52.500 euro. Dit bedrag zal worden toegekend als de clubs voldoen aan de voorwaarden van het vitaliteitsbeleid. Maar wat zijn deze voorwaarden? Het hele beleid is nog niet uitgewerkt. Dit is een typisch voorbeeld van het paard achter de wagen spannen. Daarom verzoeken wij de wethouder dit beleid met grote spoed uit te werken zodat de 8 clubs exact weten waar ze aan toe zijn.

 

Wat heel positief is en onze volledige steun krijgt is het concept van Open Clubs. We zagen tijdens de clubtour dat juist de kleinere voetbalverenigingen hier al volop mee bezig zijn. Zij stellen hun gebouw en velden al ter beschikking voor allerlei activiteiten die de leefbaarheid versterken. Het zou geweldig zijn als ook de 4 grote clubs hier een voorbeeld aan nemen. Zo zie je maar waar kleine jongens groot in kunnen zijn.

 

Kortom wij zullen in stemmen met dit voorstel met het dringende advies aan de wethouder dat:

 

· Het vitaliteitsbeleid op korte termijn wordt uitgewerkt

· Er geen extra financiële bijdrage aan de raad wordt gevraag binnen nu en 4 jaar

· De termijn van evalueren wordt ingekort van 4 naar 2 jaar

· Er duidelijke afspraken worden gemaakt over de manier en mate van communicatie tussen het college en de clubs

· Er goede en heldere ondersteuning door de gemeente wordt gegeven tijdens het oprichten van de BVV

· De verenigingen er de schouders onder zetten om het Open Club concept op korte termijn handen en voeten te geven

Dank u voor uw aandacht en op naar een mooie en sportieve gemeente Buren.